FÖRSVARSSPEL

4-BACKSLINJEN

 GRUNDFÖRFLYTTNINGAR

KAPITEL 4

 

av

Andreas Gisselman (läs mer...)

Ralf E. Zimmermann (läs mer...)

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

4-BACKSLINJEN FALLER AV

 EN KORT PASSNING PROVOCERAS FRAM

EN LÅNG BOLL SPELAS

4-BACKSLINJEN FALLER AV SNETT BAKÅT

MISSTAG - 4-BACKSLINJEN HÅLLER HÖJDEN

 

 

4-BACKSLINJEN FALLER AV

SMB GF 4 1

I den här spelsituationen, i vilken det anfallande laget spelar med två centrala anfallare, befinner sig bollhållaren inte långt ifrån 4-backslinjen och inte under press. Dessutom är området bakom 4-backslinjen tillräckligt stort för att en passning i djupled kan bli farlig.

För att få situationen under kontroll, dvs. agera istället för att endast kunna reagera, måste 4-backslinjen falla av och närma sig varandra.

Därigenom ska

  • en eventuell lång boll fångas upp,
  • möjliga passningskorridorer i djupled blockeras,
  • en kort passning till en av de bägge centrala anfallarna eller
  • så provoceras bollhållaren till att dribbla.

I och med att 4-backslinjen faller av försöker de att vinna tid åt sina mittfältare, så att dessa kan ingripa och sätta press på bollhållaren.

 

 

En kort passning provoceras fram

 

 

I den här spelsituationen faller 4-backslinjen av samtidigt som de närmar sig varandra. Bollhållaren realiserar detta och istället för att försöka spela en passning i djupled passar han till kortdistans centrala anfallaren, vilket ger försvararnas kortdistans mittfältare tid att komma närmare och attackera den bollhållande anfallaren. Samtidigt kommer mittbacken närmare, blockerar anfallaren och förhindrar att han vänder upp. Den defensiva triangeln med en punkt framför, som bildas av mittbacken tillsammans med kortdistans ytterbacken samt den andra mittbacken, kan här ses tydligt.

Satt under press på det viset - ont om tid och plats samt blockerad av en motståndare - försöker anfallaren att passa till kanten, men den välpositionerade ytterbacken kan fånga upp passningen.

 

 

En lång boll spelas

 

 

Målvakten passar till den vänstra mittbacken och denne i sin tur till den högra mittbacken. Han tar emot och med bollen med det första tillslaget i spelriktningen. Samtidigt spelar han bollen en bit framför sig och tar ögonkontakt med de centrala anfallarna.

4-backslinjens spelare reagerar snabbt, faller av och närmar sig varandra. Mittbacken spelar ändå en lång boll som fångas upp och då kan man tydligt se den defensiva triangeln. 

Eftersom försvararna har bildat en defensiv triangel, säkras å ena sidan mittbacken och å andra sidan har ytterbacken inget problem med att fortsätta spelet då han kan agera utifrån en öppen position.

 

 

4-backslinjen faller av snett bakåt

 

 

Den vänstra mittbacken spelar en höjdboll till långdistans ytterbacken. Då ytterbacken inte befinner sig under press, har han olika optioner.

4-backslinjen faller därför av snett bakåt för att få situationen under kontroll.

 

 

Misstag - 4-backslinjen håller höjden

SMB GF 4 2

Här har inte 4-backslinjen fallit av i tid, utan håller istället höjden. Bollhållaren kan därför spela en farlig passning i djupled.

Då 4-backslinjen

  • har ett kort avstånd till bollhållaren,
  • kortdistans mittbacken och kortdistans ytterbacken står för långt ifrån varandra och
  • området bakom 4-backslinjen är relativt stort,

hade det varit bättre att falla av i tid och att närma sig varandra.

4-backslinjen hade då kunnat agera istället för att enbart reagera.

 

TILL KAPITEL 5

 

TILL KAPITEL 3

 

TILL ARKIV GRUNDFÖRFLYTTNINGAR

 

TILL STARTSIDAN

 

 Ditt fotbollsbibliotek.se