FÖRSVARSSPEL

4-BACKSLINJEN

 GRUNDFÖRFLYTTNINGAR

KAPITEL 5

 

av

Andreas Gisselman (läs mer...)

Ralf E. Zimmermann (läs mer...)

 

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

4-BACKSLINJEN FLYTTAR UPP

FRÅN MITTFÄLTSPRESS TILL ANFALLSPRESS

EN KORT PASSNING ISTÄLLET FÖR EN LÅNG BOLL (1)

EN KORT PASSNING ISTÄLLET FÖR EN LÅNG BOLL (2)

 

 

4-BACKSLINJEN FLYTTAR UPP

SMB GF 5 1

I den här spelsituationen, i vilken det anfallande laget agerar med två centrala anfallare, väntar det försvarande laget i en så kallad försvarspress på motståndarlagets anfall. Bollhållaren står med ryggen mot målet och sätts under press. För att kunna befria sig ur den situationen passar han till vänster mittback.

Passningen är i emellertid inte precis och mittbacken måste springa efter bollen. Sätts nu mittbacken under press av kortdistans centrala anfallaren, kan mittbacken inte slå en lång boll till 4-backslinjen eftersom han inte kan vända upp i spelriktningen.

Först genom kortdistans centrala anfallarens aktion, är det möjligt för mittfältarna och 4-backslinjen att flytta upp och bygga upp press på motståndarlaget.

SMB GF 5 2

Hade kortdistans centrala anfallaren inte satt press på mittbacken, skulle mittbacken kunna slå en lång boll bakom 4-backslinjen. I den här situationen vore det naturligtvis fel av mittfältarna och 4-backslinjen att flytta upp eftersom det skulle förstora området bakom 4-backslinjen.

 

 

FRÅN MITTFÄLTSPRESS TILL ANFALLSPRESS

 

 

I den här spelsituationen spelar det anfallande laget med två centrala anfallare och det försvarande laget agerar i mittfältspress.

Efter mittbackens passning till den kortdistans centrala mittfältaren, står denne med ryggen mot motståndarnas mål och sätts under press. För att kunna ta sig ur den situationen passar han till kortdistans ytterbacken, men passningen är inte precis och ytterbacken måste springa efter bollen.

Kortdistans försvararen på kanten uppfattar den fördelaktiga situationen, lämnar presszonen och sätter press på ytterbacken.

Nu kan inte enbart 4-backslinjen flytta upp, utan hela laget kan gå från mittfältspress till anfallspress.

 

 

EN KORT PASSNING ISTÄLLET FÖR EN LÅNG BOLL (1)

 

 

Målvakten passar till den vänstra mittbacken och han i sin tur till den högra mittbacken. Den högra mittbacken tar med bollen i spelriktningen, spelar bollen en bit framför sig och tar ögonkontakt med de centrala anfallarna. 4-backslinjen reagerar snabbt, faller av och närmar sig varandra.

Istället för en lång boll spelar mittbacken en kort passning till kortdistans centrala mittfältaren. 

Då bollhållaren

  • tar emot bollen med ryggen i spelriktningen och
  • sätts under press bakifrån,

kan han inte vända upp.

4-backsljinjen reagerar på den nya situationen och flyttar upp.

Därigenom

  • står det försvarande laget kompakt,
  • kontrolleras området bakom 4-backslinjen och
  • motståndarlaget sätts under press.

 

 

EN KORT PASSNING ISTÄLLET FÖR EN LÅNG BOLL (2)

 

 

Samma speluppbyggnad över mittbackarna som i föregående spelsituationer, men nu passar mittbacken direkt till kortdistans centrala mittfältaren. Då denne inte sätts under press, kan han vända upp och en lång boll blir möjlig. 4-backslinjen reagerar snabbt, faller av och närmar sig varandra.

Bollhållaren spelar en kort passning till en av de centrala anfallarna istället för en lång boll bakom 4-backslinjen (han kanske har sett hur 4-backslinjen fallit av). I och med den passningen, flyttar 4-backslinjen upp och kortdistans mittbacken blockerar bollhållaren. Samtidigt sätter kortdistans mittfältaren press på honom.

Återigen

  • står det försvarande laget kompakt,
  • kontrolleras området bakom 4-backslinjen och
  • motståndarlaget sätts under press.

 

TILL KAPITEL 6

 

TILL KAPITEL 4

 

TILL ARKIV GRUNDFÖRFLYTTNINGAR

 

TILL STARTSIDAN

 

 Ditt fotbollsbibliotek.se