FÖRSVARSSPEL

4-BACKSLINJEN

 GRUNDFÖRFLYTTNINGAR

KAPITEL 6

 

av

Andreas Gisselman (läs mer...)

Ralf E. Zimmermann (läs mer...)


INNEHÅLLSFÖRTECKNING

AVSTÅNDET MELLAN SPELARNA

AVSTÅNDET ANPASSAS INTE

AVSTÅNDET ANPASSAS

 

 

AVSTÅNDET MELLAN SPELARNA

Avslutningsvis kommer vi in på avståndet mellan 4-backslinjens spelare. Ungefär 10 meter är internationell standard, vilket även är meningsfullt i de flesta spelsituationer.

Då spelarna ofta förflyttar sig ut på bollsidan vid ett bollorienterat försvarsspel, uppstår emellanåt problem när det anfallande laget spelar över bollen snabbt till andra sidan. Håller långdistans ytterbacken avståndet på ca. 10 meter i den här spelsituationen istället för att anpassa avståndet till den nya situationen, befinner han sig för långt ifrån en eventuell passningsmottagare och kan inte förminska området som han ska försvara.

 

 

Avståndet anpassas inte

SMB GF 6 1

I den här spelsituationen har mittbacken redan spelat bollen en bit framför sig och på hans kroppshållning kan man se att han kommer att spela en höjdboll till kantspelaren på andra sidan. Med andra ord har bollen en "adress". Långdistans ytterbacken har i sin position, med 10 meter avstånd till långdistans mittbacken, inget bra utgångsläge för att försvara emot en precis spelad höjdboll.

Då sådana höjdbollar systematiskt används av många tränare, som ett taktiskt verktyg mot ett bollorienterat försvarande lag, måste långdistans ytterbacken anpassa sin position.

 

 

Avståndet anpassas

SMB GF 6 2

Långdistans ytterbacken har uppfattat situationen, anpassat sin position och därmed förminskat området som han ska försvara. Nu kan han försvara emot en precis spelad höjdboll.

Mot en snabb anfallare borde kanske långdistans ytterbacken falla av mer än vanligt för att minska risken att anfallaren passerar honom.

 

TILL KAPITEL 5

 

TILL ARKIV GRUNDFÖRFLYTTNINGAR

 

TILL STARTSIDAN

 

 Ditt fotbollsbibliotek.se